Skills

Vaardigheden van nu en de toekomst

geplaatst in: Nieuws, Skills Management | 2

We leven in een snel veranderende wereld, waarin nieuwe technologieën, beroepen en uitdagingen voortdurend ontstaan. Om bij te blijven en succesvol te zijn in je werk en leven, is het belangrijk om jezelf voortdurend te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Maar hoe doe je dat? En welke vaardigheden zijn het meest relevant voor de toekomst?

In deze blogpost geven we je een aantal tips en methoden om je vaardigheden te ontwikkelen en bij te houden. We laten je ook zien hoe je gebruik kunt maken van ESCO, de meertalige classificatie van Europese vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen1, om inzicht te krijgen in de vaardigheden die je nodig hebt voor jouw vakgebied of functie.

Wat zijn vaardigheden?

Vaardigheden zijn praktische activiteiten of taken waar je goed in bent of die je kunt uitvoeren en worden meestal ontwikkeld door oefening, ervaring en feedback. Vaardigheden kunnen zowel hard als soft zijn. Harde vaardigheden zijn specifieke en meetbare kennis of technieken die je nodig hebt voor een bepaald beroep of vakgebied, zoals programmeren, lassen of boekhouden. Soft skills zijn meer algemene en persoonlijke eigenschappen die je helpen om effectief te communiceren, samen te werken en problemen op te lossen, zoals creativiteit, leiderschap of empathie.

Waarom zijn vaardigheden belangrijk?

Vaardigheden zijn belangrijk omdat ze bepalen hoe goed je kunt functioneren in je werk en leven. Door over de juiste vaardigheden te beschikken, kun je beter presteren, meer voldoening halen uit je werk en meer kansen creëren voor jezelf en anderen. Bovendien zijn vaardigheden essentieel om je aan te passen aan de veranderende eisen van de arbeidsmarkt en de samenleving. Door je vaardigheden voortdurend te ontwikkelen en bij te houden, blijf je relevant, flexibel en veerkrachtig.

Hoe ontwikkel je vaardigheden?

Er zijn verschillende manieren om je vaardigheden te ontwikkelen, afhankelijk van je leerstijl, doelstellingen en beschikbare middelen. Hier zijn een paar voorbeelden van methoden die je kunt gebruiken:

Toepassen tijdens je werk

Dit is een goede manier om al werkend nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Je leert van je collega’s, leidinggevenden of klanten door feedback, coaching of mentoring te krijgen of te geven. Je kunt ook zelf initiatief nemen om nieuwe taken op te pakken, projecten te starten of problemen op te lossen.

Trainingen en workshops

Je kunt ook vaardigheden ontwikkelen door het volgen van klassikale trainingen, cursussen of workshops. Dit kan bijvoorbeeld via je werkgever, een opleidingsinstituut of een online platform. Je leert van experts, docenten of trainers die je theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen aanbieden.

E-learning

Als je liever zelfstandig leert in je eigen tempo en tijd, kun je gebruik maken van e-learning. Dit is een vorm van online leren waarbij je toegang hebt tot interactieve modules, video’s, podcasts of artikelen die je kunt volgen via een computer, tablet of smartphone.

MooC’s en YouTube

Een andere manier om online te leren is door het bekijken van MooC’s of YouTube-video’s. Dit zijn live of opgenomen presentaties, lezingen of demonstraties over een bepaald onderwerp of vaardigheid. Je kunt ook vragen stellen of reageren via een chatfunctie of commentaarveld.

Blogs en boeken

Als je graag leest, kun je ook veel leren van blogs en boeken. Dit zijn geschreven bronnen die je informatie, tips, adviezen of inspiratie geven over een bepaald onderwerp of vaardigheid. Je kunt blogs en boeken vinden via zoekmachines, sociale media of online platforms.

Hoe houd je je vaardigheden bij?

Het ontwikkelen van vaardigheden is één ding, maar het bijhouden van je vaardigheden is minstens zo belangrijk. Je wilt immers niet dat je vaardigheden verouderd, vergeten of overbodig worden. Om je vaardigheden up-to-date te houden, kun je de volgende tips gebruiken:

Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

Dit is een overzicht van je leerdoelen, acties, middelen en evaluatiemethoden vastlegt. Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt je om je leerproces te structureren, te monitoren en te verbeteren. CareerTracker helpt je met super handige software die structuur in je plannen brengt.

Doe aan zelfevaluatie

Dit is een proces waarbij je je eigen vaardigheden beoordeelt op basis van criteria, normen of verwachtingen. Een zelfevaluatie helpt je om je sterke en zwakke punten te identificeren, je voortgang te meten en je leerdoelen bij te stellen. CareerTracker helpt je hierbij met automatisch aangemaakte reflecties.

Vraag om feedback

Dit is een vorm van informatie die je krijgt van anderen over je vaardigheden. Feedback kan positief of negatief zijn, formeel of informeel, gevraagd of ongevraagd. Feedback helpt je om je prestaties te verbeteren, je blinde vlekken te ontdekken en je motivatie te vergroten.

Blijf op de hoogte: Dit betekent dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, trends en innovaties in je vakgebied of functie. Je kunt dit doen door het volgen van nieuws, blogs, podcasts, webinars of cursussen. Blijf op de hoogte helpt je om relevant, nieuwsgierig en leergierig te blijven.

Blog van CareerTracker

Via ons blog publiceren we regelmatig nieuwe artikelen over innovaties en ontwikkelingen die impact hebben op de professional en organisatie: check onze blogpagina

In dit blog gaan we in op de nieuwe medewerker van Generatie Z, dit is een generatie die balans zoekt in werk en privé en die wil bijdragen aan een purpose.

Hierdoor verandert de arbeidsmarkt want langdurige arbeidsovereenkomsten komen steeds minder voor zoals we dit beschreven hebben in dit artikel.

Over CareerTracker

Met het CareerTracker platform ben je in staat om een juiste focus en skillset te borgen binnen de teams. Met reflecties en feedback voelt de professional zich gewaardeerd en betrokken waardoor ongewenst vertrek van talent voorkomen kan worden. Hiermee wordt de dagelijkse operatie geborgd in de organisatie.

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben dan kun je ons bereiken 0338876104 of via info@careertracker.nl.

Je kunt onze informatieve bedrijfsvideo bekijken via deze link

Klantreview van Didacticum

De samenwerking met CareerTracker ervaren wij als zeer aangenaam.

Het is voor ons een nieuwe manier van werken dus goede communicatie is hierbij van belang.

Jullie helpen zowel de field managers als de consultants met voorbeelden, tips & tricks en om onze nieuwe HR cyclus te borgen.

De feedback die wij aandragen wordt direct opgepakt, opgevolgd en tevens houden jullie ons continu op de hoogte van de voortgang.

Bij Didacticum staat iedereen aan het stuur van zijn eigen carrière en mede door het gebruik van CareerTracker zijn onze collega’s in staat om dit optimaal te doen.

Zeljko Bondzulic, Field Manager Didacticum

.

2 reacties