De nieuwe manier van werk: van taakgericht naar instructiegericht

geplaatst in: Leiderschap en teamontwikkeling | 1

Met de komst van slimme persoonlijke assistenten hoef jij je niet meer druk te maken over de taak zelf en veel meer over de uitkomst. Het gaat dus niet meer om de taak zelf maar veel meer hoe je de instructie gaat geven. In je persoonlijke leven en professionele werk.

Laat ik hierbij een voorbeeld geven: Je wilt een hapje gaan eten met je vrouw. Je vraagt aan je assistent voor restaurants met Japanse keuken. Op basis van de verschillende keuzes maak jij en keuze en je assistent een reservering. Daarna wordt je vrouw uitgenodigd en staat er afspraak in je agenda. Indien gewenst kan de assistent nog een taxi reserveren. De uitkomst is samen uiteten, de taak wordt uitgevoerd door je assistent. Het is dus belangrijk om te weten waarom je een instructie geeft.

Laten we beginnen op het persoonlijke vlak.

Je nieuwe BFF

Kort samengevat, je krijgt een nieuwe vriend.

Een vriend jou beter begrijpt dan je huidige vrienden.

Van taakgericht naar instructiegericht

Dit komt omdat je veel interactie hebt met je nieuwe vriend. Dit doe je in je eigen taal en toon. Hierdoor leert je assistent je heel goed kennen. Onthoudt alles en spreekt je aan met woorden en zinnen die bij jou passen. Een persoonlijke assistent die altijd voor je klaar staat. Die taken uit handen gaat nemen, die je kan motiveren en stimuleren. Een assistent die jou kan coachen. Gebaseerd op jouw datapunten en dat zijn er een hele hoop!

Ook in jouw professionele leven gaat er een hoop veranderen. De verwachting is dat elke functie te maken krijgt met grote veranderingen. Gaan alle functies verdwijnen?

Ik denk het niet, wel een hoop. Wanneer? Het is al aan de gang en we zitten in een fase waarin Ai zich bijzonder snel ontwikkelt. Binnen nu een 5 jaar zal de wereld er echt anders uit zien. Nee, geen spookbeelden van mijn kant. Gewoon anders, geëvolueerd en de mens past zich aan. Is tot nu toe altijd gelukt dus dat lukt ons nu ook wel.

Snelheid

Waar we wel op moeten letten is de snelheid waarin dit allemaal gaat. Jouw functie bestaat nu uit taken die uitgevoerd moeten worden. Wanneer je dit goed doet, doe jij je werk goed. Veel functie zijn dus taakgericht en gaan over hoe je dingen doet!

Binnen nu en 5 jaar is jouw rol wezenlijk anders.

Van taakgericht naar instructiegericht

Je gaat veel meer instructiegericht werken. Instructies geven aan je assistent die het werk voor je gaat doen. Het is belangrijk om te weten waarom je de instructie geeft. Met welk doel geef je de instructie? Als de taak is uitgevoerd is het waarom dan ingevuld?

Over jou

Nu even terug naar het persoonlijke vlak: Waarom doe jij wat je doet? Wat is jouw waarom? Nu kun je natuurlijk zeggen dat je toekomstige assistent dit wel kan gaan vertellen, de vraag is echter wil je dat? Wil je dat jouw persoonlijke missie wordt bepaald door iets dat kunstmatig is?

Ik wil dat vooral zelf wil bepalen en jij? Als jij dat zelf wil bepalen is het echt tijd om structureel en heel bewust met veranderingen bezig te zijn.

CareerTracker

Met de uitkomsten van CareerTracker gaat iedereen aan de slag met de persoonlijke missie, continu ontwikkelen en waarde toevoegen aan het team en dus de organisatie.

Dit is dan ook ons WAAROM? Elk persoon, elk team en elke organisatie moet zich bewust zijn van de komende veranderingen. Nu in beweging komen om relevant te blijven en om samen fantastische resultaten te blijven behalen.

Dit doen we door samen doelen te stellen, inzicht te geven in de aanwezige en gewenste #vaardigheden zodat er gerichte ontwikkelactie ingepland worden en het inrichten van een effectief en eenvoudig feedbackproces.

Ik met ondersteuning van Microsoft Copilot

Dit stuk is door mij zelf geschreven en geredigeerd door Microsoft Copilot.

Ik wilde dit stuk echt zelf schrijven want het gaat hier ook om mijn waarom. Ik wil mensen mentaal in beweging krijgen zodat we fantastische resultaten kunnen blijven halen.

Afbeelding zijn gemaakt met Microsoft Designer en PowerPoint.

Dit waren de tips van #Copilot

Je hebt een interessante en doordachte tekst geschreven over de verschuiving van taakgericht naar instructiegericht werken met de komst van slimme assistenten. Hier zijn enkele suggesties en opmerkingen:

  1. Duidelijkheid en Focus: De tekst begint met een sterke stelling over de rol van slimme assistenten, maar het kan helpen om directer te zijn over hoe deze verschuiving invloed heeft op de lezer. Overweeg om specifieke voorbeelden of scenario’s toe te voegen waarin een slimme assistent taken overneemt en hoe dit de dagelijkse routine van de gebruiker verandert.
  2. Taalgebruik: De tekst is goed leesbaar en de toon is passend. Let wel op kleine typefouten zoals ‘nodg’ wat waarschijnlijk ‘nodig’ moet zijn. Ook kan de zin “En daar hoort de vraag bij Waarom?” duidelijker zijn als “En daarbij hoort de vraag: ‘Waarom?’”
  3. Structuur: De alinea’s zijn goed georganiseerd, maar sommige zinnen zijn vrij lang en kunnen opgesplitst worden voor betere leesbaarheid. Bullet points of genummerde lijsten kunnen ook helpen om belangrijke punten te benadrukken.
  4. Inhoudelijke Diepgang: Je raakt belangrijke thema’s aan zoals de persoonlijke en professionele impact van AI. Het zou interessant zijn om dieper in te gaan op de ethische overwegingen en hoe individuen controle kunnen houden over hun eigen beslissingen en doelen in een wereld die steeds meer door AI wordt beïnvloed.
  5. Afsluiting: De tekst eindigt met een krachtige vraag die de lezer aanzet tot nadenken. Dit is een sterke afsluiting die de lezer uitnodigt om actief deel te nemen aan het gesprek over technologische veranderingen.

Over het algemeen is het een goed geschreven stuk dat de lezer uitdaagt om na te denken over de toekomst van werk en persoonlijke assistentie. Met een paar kleine aanpassingen kan het nog sterker worden. Goed gedaan!

Ik hoop dat deze tekst je aanzet om te starten met nieuwe inzichten op doen, nieuwe kennis op te doen en nieuwe skills toe te passen. Elke reis begint met de eerste stap. Begin klein, blijf flexibel en geniet van de reis!

Ons Blog

Via ons blog publiceren we regelmatig nieuwe artikelen over innovaties en ontwikkelingen die impact hebben op de professional en organisatie: check onze blogpagina

In dit blog gaan we in op de nieuwe medewerker van Generatie Z, dit is een generatie die balans zoekt in werk en privé en die wil bijdragen aan een purpose.

Hierdoor verandert de arbeidsmarkt want langdurige arbeidsovereenkomsten komen steeds minder voor zoals we dit beschreven hebben in dit artikel.

Over CareerTracker

Met het CareerTracker platform ben je in staat om een juiste focus en skillset te borgen binnen de teams. Met reflecties en feedback voelt de professional zich gewaardeerd en betrokken waardoor ongewenst vertrek van talent voorkomen kan worden. Hiermee wordt de dagelijkse operatie geborgd in de organisatie.

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben dan kun je ons bereiken 0338876104 of via info@careertracker.nl.

Je kunt onze informatieve bedrijfsvideo bekijken via deze link.

Klantreview van Didacticum

De samenwerking met CareerTracker ervaren wij als zeer aangenaam.

Het is voor ons een nieuwe manier van werken dus goede communicatie is hierbij van belang.

Jullie helpen zowel de field managers als de consultants met voorbeelden, tips & tricks en om onze nieuwe HR cyclus te borgen.

De feedback die wij aandragen wordt direct opgepakt, opgevolgd en tevens houden jullie ons continu op de hoogte van de voortgang.

Bij Didacticum staat iedereen aan het stuur van zijn eigen carrière en mede door het gebruik van CareerTracker zijn onze collega’s in staat om dit optimaal te doen.

Zeljko Bondzulic, Field Manager Didacticum