Waarom verkleinen we alles

Waarom verkleinen we alles?

geplaatst in: Nieuws | 0

Ik heb onlangs met een goede buitenlandse vriend, die nu een aantal jaar in Nederland woont, een leuk gesprek gevoerd over de Nederlandsche taal. Hij zei dat de taal redelijk negatief is en wat hem zich afvraagt is waarom we alles verkleinen?

Waarom verkleinen we alles?
  • Doe maar een broodje?
  • Wil je een biertje?
  • Wil je een ijsje
  • Balletje slaan/trappen

Hij had legio voorbeelden en we hebben hier hard om gelachen en ons afgevraagd waarom we zoveel woorden verkleinen. We zijn samen tot de conclusie gekomen dat dit te maken heeft met het feit we een postzegel zijn op de aardkloot en toch overal aanwezig zijn.

Op sportief gebied

Zakelijk

En ook

Landwinning

Al sinds jaar en dag is Nederland een echt waterland. Nederland was een bron van welvaart door de groeiende scheepvaart. Dit ook te merken in de Gouden Eeuw, waar de welvaart en macht van Nederland flink groeide.

Watermanagement

Naast de zeevaart zijn ook andere constructies al lang geleden gebouwd, zoals bijvoorbeeld de Afsluitdijk en het Noordzeekanaal. Zelfs de koning heeft een specialisme in waterbeheer. Mede hierdoor staat Nederland op de kaart als echt waterland. Het land dat al eeuwen strijdt tegen het water en zelfs het land op het water kan uitbreiden.

Zaadveredeling

Vanuit ‘Seed Valley’ ontwikkelt Nederland de beste zaden voor land- en tuinbouw.

het gebied rondom Enkhuizen. Want daar huist namelijk ook een epicentrum en wel die van zaadveredeling.

Zo is er Enza (Enkhuizer Zaadhandel) dat in de top-10 van de wereldwijde groenteveredelaars staat. Of bijvoorbeeld Incotec. In Warmenhuizen, vind je Bejo Zaden dat eveneens in de mondiale top-10 staat.

In het Westland zit bijvoorbeeld Rijk Zwaan. Op een steenworp afstand, in Bergschenhoek, zit De Ruyter Seeds. Met zo’n dertig bedrijven en toeleveranciers vormen zij een samenwerkingsverband, genaamd Seed Valley.

Bloemen

Bloemenveiling Royal Flora Holland is het kloppende hart van de internationale bloemenhandel

Aalsmeer is het kloppende hart van de internationale bloemenhandel met als belangrijkste ader Bloemenveiling Royal FloraHolland, de grootste marktplaats van bloemen en planten ter wereld.  Voor een bezoek aan deze wereldberoemde bloemenveiling in Aalsmeer moet je vroeg opstaan, maar de beloning is een onvergetelijke ervaring. Hoe vroeger je er bent, hoe meer je ziet.

Voedselproductie

Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld.

Vergeleken met de VS is Nederland een postzegellandje. Toch zijn we na Amerika de tweede voedselexporteur ter wereld. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?

Nederland heeft een oppervlak van ruim 40.000 vierkante kilometer. Daarmee is het 15 keer zo klein als Frankrijk, 30 keer zo klein als Zuid-Afrika en 200 keer zo klein als Brazilië. Dat zijn alle drie landen met een omvangrijke landbouwsector. Toch steekt Nederland deze grootmachten met gemak naar de kroon als exporteur van landbouwproducten. Dat feit is des te opmerkelijker wanneer je beseft dat de bevolkingsdichtheid van Nederland verreweg het grootst is.

Meer info hierover via deze link

En de lijst kan ik langer maken!

We hebben dus eigenlijk best een grote broek aan en is het daarom dat we thuis met de voetJES op de grond moeten blijven staan. Zaken niet te groot maken om gezond verstand te blijven gebruiken! Zou dit iets te maken hebben met de nuchterheid van de Nederlandse cultuur?

Wil je meer info over bijvoorbeeld communicatie kijk dan ons ons blog