Hybrid human: how long will it take?

Hybride mensen: hoe lang duurt het nog?

geplaatst in: Zonder categorie | 2

Er is een filosofie die al een tijd bezig is hybride mensen, deze filosofie heet Transhumanisme. Transhumanisme is een filosofische en intellectuele beweging die pleit voor de verbetering van de menselijke conditie door het ontwikkelen en beschikbaar maken van geavanceerde technologieën die de levensduur en cognitie aanzienlijk kunnen verbeteren. Door de snelle ontwikkelingen ziet het er naar uit dat het niet lang meer duurt voordat we een chip in een menselijk brein kunnen implementeren waardoor we dus hybride mensen gaan worden.

Neuralink heeft al aangetoond dat het bij dieren werkt, de volgende logische stap is goedkeuring om dit op mensen toe te passen. Hiermee kun verloren motorische en cognitieve functies door hersen- en ruggengraatschade herstellen en een ‘interface’ tussen hersenen en computers. creëren. Hierdoor kunnen we dus extra rekencapaciteit tot onze beschikking krijgen waardoor we hybride mensen worden.

Neuralink verwacht binnen 6 maanden deze stap te zetten.

Klik hiervoor de aankondiging van Neuralink

Moet de mensheid dit wel willen?

Neuralink heeft het nu vooral over medische toepassingen en dat is een fantastisch uitgangspunt. Welke mogelijkheden zijn er nog meer? Stel dat we door een kleine ingreep een miljard keer slimmer kunnen worden. Stel dat we dan alle kennis tot onze beschikking hebben door er alleen maar aan te denken? Moeten we dit wel willen? Het is een feit dat we kuddedieren zijn die elkaar volgen dus als 1 schaap over de dam is volgen er meer. Gezien de mogelijkheden zijn wij ervan overtuigd dat dit in een bijzonder rap tempo zal gaan.

Ray Kurzweil

Tweehonderd miljoen jaar geleden ontwikkelden onze voorouders van zoogdieren een nieuw hersenkenmerk: de neocortex. Dit stukje tissue ter grootte van een postzegel (gewikkeld rond hersenen ter grootte van een walnoot) is de sleutel tot wat de mensheid is geworden.

Nu, stelt futurist Ray Kurzweil, moeten we ons voorbereiden op de volgende grote sprong in hersenkracht, terwijl we de rekenkracht in de cloud aanboren. Dit betekent dat we hybride mensen gaan worden. Hij heeft in de jaren 90 een aantal voorspellingen gedaan en heeft hij zijn visie gedeeld voor de komende jaren.

Laten we eerst even terug gaan naar ‘oude’ voorspellingen.

In 1990 voorspelde hij dat een computer voor 1998 een wereldkampioen schaken zou verslaan.
In 1997 versloeg IBM’s Deep Blue de wereldkampioen Garry Kasparov.

Dat pc‘s in 2010 in staat zouden zijn om vragen te beantwoorden door draadloos toegang tot informatie via het internet.
Hij had gelijk, op zijn zachtst gezegd.

Dat in de begin jaren 2000, exoskelet ledematen gehandicapten laten lopen.
Er is nu technologie die dit doet, en nog veel meer.

In 1999, voorspelde hij;
Dat mensen in 2009 kunnen praten met hun computer om commando’s te geven.
Nu zijn Siri en Google Now en Cortana steeds meer een persoonlijke assistent.

Dat in 2009 computer displays in brillen voor augmented reality zouden worden gebouwd.
Nu heb je al Google Glass, Hololens en bijvoorbeeld Magic Leap.

In 2005, voorspelde hij;
Dat rond 2010s, virtuele oplossingen in staat zijn om real-time vertalingen toe te passen.
Microsoft (via Skype Translate), Google (Translate)

De visie van Ray Kurzweil voor de komende decennia

De voorspelling die gaan over de jaren rond 2025

 • Zullen brillen een beeld rechtstreeks op het netvlies projecteren
 • Kost tien terabytes rekenkracht (ruwweg dezelfde als de menselijke hersenen) ongeveer 1.000 euro.
 • Zullen de meeste ziekten verdwijnen als nanobots slimmer worden dan de huidige medische technologie.
 • Kan normaal menselijk eten vervangen worden door nanosystemen.
 • Zelf rijdende auto’s beginnen de wegen over te nemen, en mensen mogen niet meer zelf rijden op de snelwegen.

Wat verwacht hij rond de jaren 2030 – 2035

 • Zal de virtuele werkelijkheid 100% echt beginnen te voelen.
 • Zullen we tegen het einde van het decennium in staat zijn om onze geest / bewustzijn te uploaden.

En nu een vergezicht voor rond 2045

 • Zal niet-biologische intelligentie tot een miljard keer meer in staat dan biologische intelligentie (aka ons) zijn.
 • Zullen we onze intelligentie met een ongekend veelvoud vermenigvuldigen door het draadloos koppelen van onze neocortex met een synthetische neocortex in de cloud.

Luister maar naar de man zelf

Eng?

Yep en onthoud dan dat toen men de stoomtrein voor de eerste keer zag dat het duivels apparaat was! Menselijke ontwikkeling is niet te stoppen, het is de vraag hoe we hier verstandig mee omgaan. Hoe zorgen we ervoor dat hybride vormen een verrijking zijn voor de mensheid.

We vinden het vooral heel gaaf en kijken met vertrouwen naar de toekomst.

Extra informatie

Via ons blog publiceren we regelmatig nieuwe artikelen over innovaties en ontwikkelingen die impact hebben op de professional en organisatie: check onze blogpagina

In dit blog gaan we in op de nieuwe medewerker van Generatie Z, dit is een generatie die balans zoekt in werk en privé en die wil bijdragen aan een purpose.

Hierdoor verandert de arbeidsmarkt want langdurige arbeidsovereenkomsten komen steeds minder voor zoals we dit beschreven hebben in dit artikel.

Over CareerTracker

Met het CareerTracker platform ben je in staat om een juiste focus en skillset te borgen binnen de teams. Met reflecties en feedback voelt de professional zich gewaardeerd en betrokken waardoor ongewenst vertrek van talent voorkomen kan worden. Hiermee wordt de dagelijkse operatie geborgd in de organisatie.

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben dan kun je ons bereiken 0338876104 of via info@careertracker.nl.

Je kunt onze informatieve bedrijfsvideo bekijken via deze link.

Klantreview van Didacticum

De samenwerking met CareerTracker ervaren wij als zeer aangenaam.

Het is voor ons een nieuwe manier van werken dus goede communicatie is hierbij van belang.

Jullie helpen zowel de field managers als de consultants met voorbeelden, tips & tricks en om onze nieuwe HR cyclus te borgen.

De feedback die wij aandragen wordt direct opgepakt, opgevolgd en tevens houden jullie ons continu op de hoogte van de voortgang.

Bij Didacticum staat iedereen aan het stuur van zijn eigen carrière en mede door het gebruik van CareerTracker zijn onze collega’s in staat om dit optimaal te doen.

Zeljko Bondzulic, Field Manager Didacticum

2 reacties

 1. Hybride mensen: de toekomst is nu! – CareerTracker

  […] In een eerdere blogpost schreef ik over de mogelijkheid om een chip in een menselijk brein te implementeren, waardoor we hybride mensen zouden worden. Dit zou ons in staat stellen om onze cognitieve capaciteiten te vergroten, onze zintuigen te versterken en onze communicatie te verbeteren. Maar hoe ver zijn we eigenlijk met deze technologie? En wat zijn de ethische en sociale implicaties van het creëren van een nieuwe soort? Hybride mensen: de toekomst is nu! […]

 2. Hybrid humanity: the future is now! – CareerTracker

  […] In a previous blog post,  I wrote about the possibility of implementing a chip in a human brain, which would make us hybrid humans. This would allow us to increase our cognitive abilities, strengthen our senses, and improve our communication. But how far along are we with this technology? […]