De scheikundig naam voor Dopamine is 2-(3,4-dihydroxyfenyl) ethaanamine maar wat is dopamine en welke voordelen zijn er voor de team?
Wat is Dopamine?
Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen en fungeert als neurotransmitter op verschillende plaatsen in het lichaam van mensen en dieren. Neurotransmitters zijn een soort ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.
Het speelt een belangrijke rol in door beloning gemotiveerd gedrag bij executieve functies, motivatie, opwinding, erkenning en beloning.
De voordelen voor de organisatie
In een werkomgeving waarin veel successen gedeeld en erkend worden, wordt er automatisch meer dopamine aangemaakt. Dit is ook de reden waarom we bij CareerTracker zo’n fan zijn van korte ontwikkelcycli. Je bent continu kleine successen aan het delen die bijdragen aan werkgeluk en welzijn.
Het delen van successen zorgt voor meer dopamine dus je wordt eigenlijk een soort van legale drugsdealer want veel illegale substanties maken ook meer (tijdelijke) dopamine aan:) Oké, misschien iets overdreven maar het is dus wel zo dat je in staat bent om als werkgever en werknemer zelf een dopamine verhogende omgeving te creëren waarbij meer werkgeluk en welzijn een logische uitkomst is.
Maak het onzichtbare zichtbaar
Hoeveel mensen gaan met torenhoge ambitie naar de sportschool en hoeveel van die mensen zijn na 3 maanden nog actief? Het ligt dus niet aan de ambitie maar aan het ontbreken van heldere doelen. Het werkt nog beter wanneer je voor jezelf bepaalt welke stappen je moet ondernemen om een specifiek door te behalen.
Het behalen van de doelen zorgt voor vrijgave van dopamine!
Structuur zorgt ervoor dat doelen stellen niet een eenmalig iets is maar een onderdeel van de werkroutine. Dit doe je door een ritme in te stellen met vaste momenten voor korte groei standups (5 minuten)
Let het op, het moet geen extra vergaderingen opleveren maar juist bestande vergaderingen effectiever te maken of misschien wel minder vergaderingen. Het management speelt hier ook een belangrijke rol in aangezien goed voorbeeld doet volgen!
Bepaal je eigen ritme
Strategie, tactiek en operatie hebben verschillende natuurlijke ritmes. Een strategisch ritme van hoog niveau voor de langere termijn voor het bedrijf (meestal jaarlijks). Een tactisch ritme met kortere termijn doelen voor de teams (meestal per kwartaal). Een operationeel ritme voor het volgen van resultaten en initiatieven (meestal wekelijks)
Welk ritme past het beste bij jou organisatie?
Objectives and Key Results (OKR’s)
Een goede methode om doelen te stellen met meetbare acties is de OKR methode.
Objectives (doelstellingen) zijn statements die inspireren en richting geven. Objectives moeten kort, boeiend en motiverend zijn.
Key Results (resultaten) zijn een reeks meetwaarden die uw voortgang in de richting van de doelstelling meten.
OKR´s zijn er om alignment te creëren en een ritme voor de organisatie in te stellen. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kant op gaat, met duidelijke prioriteiten, in een constant ritme. In deze blog krijg je 8 super tips voor de implementatie van OKR.
Skills-based Ontwikkeling
Daarnaast faciliteert CareerTracker skills-based ontwikkeling. Welke skills-set hoort er bij een rol en welke skills-set heeft de medewerker? En dan gaat het niet alleen om rol gebaseerde skills maar bijvoorbeeld ook persoonlijke eigenschappen en vaardigheden of gewenste opleidingen.
Door de skills-based ontwikkeling meetbaar te maken en te verwerken in de dagelijkse werkzaamheden worden er kleine successen geboekt. Als de resultaten worden gevalideerd en gedeeld, wordt er ook weer meer dopamine aangemaakt. Dit draagt weer bij aan werkgeluk en welzijn.
Wat is Skills-based Ontwikkeling
Skills based ontwikkeling is gebaseerd op skills management.
Skills management kan een geweldige manier zijn om de productiviteit en tevredenheid van werknemers te verbeteren. Er zijn veel voordelen aan het verbeteren van de vaardigheden van werknemers, waaronder:
Verbeterde efficiëntie: Wanneer werknemers in staat zijn om de vaardigheden te gebruiken die ze het beste kennen, zijn ze efficiënter en effectiever in hun werk.
Verhoogde werktevredenheid: Wanneer werknemers in staat zijn om de vaardigheden te gebruiken die ze het beste kennen, zijn ze meer tevreden met hun werk. Dit kan leiden tot verhoogde productiviteit en tevredenheid in de hele organisatie.
Lagere trainingskosten: Wanneer werknemers in staat zijn om de vaardigheden te gebruiken die ze het beste kennen, hebben ze niet zoveel training nodig. Dit kan de trainingskosten verlagen en de algehele efficiëntie van de organisatie verbeteren.
Verhoogde creativiteit: Wanneer werknemers in staat zijn om de vaardigheden te gebruiken die ze het beste kennen, zijn ze eerder geneigd om creatief te zijn in hun werk.
Gestructureerde aanpak
Je werkt vanuit een plan dus ben je ook meer in staat om vanuit strategisch en tactisch oogpunt bezig te gaan met de doorontwikkeling van de organisatie en het aanwezige talent.
Het zorgt voor betrokken medewerkers die zich gewaardeerd voelen. En juist het ontbreken van betrokkenheid en waardering zijn de belangrijkste redenen waarom medewerkers op zoek gaan naar een andere werkgever.
Met het juiste ritme voer je korte 1:1’s waardoor de impact voor de medewerker en manager minimaal is met een centrale plek voor de vastlegging.