Objective and Key Results

geplaatst in: Gebruikersportaal, Klantportaal, Nieuws, Release | 1

Tijdens de inventarisatie van gebruikerservaringen is ons de vraag gesteld of wij ‘iets’ met OKR’s kunnen doen.

Om hier antwoord op te geven zijn we in de wereld van OKR’s gedoken. Wat voegt het toe en hoe kunnen we dit binnen CareerTracker vastleggen.

OKR (Objectives and Key Results) is een systeem voor het stellen van doelen en het is een eenvoudige aanpak om afstemming en betrokkenheid te creëren rond meetbare en ambitieuze doelen.

Het grote verschil met traditionele planningsmethoden is dat OKR’s regelmatig worden bepaald, gevolgd en opnieuw geëvalueerd – meestal per kwartaal.

Objectives: betekenisvol, concreet, actiegericht, inspirerend

Key Results: specifiek en tijdgebonden, agressief maar realistisch, meetbaar en verifieerbaar

Het grote verschil met traditionele planningsmethoden?

OKR’s worden vaak ingesteld, bijgehouden en opnieuw geëvalueerd – meestal elk kwartaal. OKR is een eenvoudig, snel cadansproces dat het perspectief en de creativiteit van elk team betrekt.

OKR bestaat om alignment te creëren en de cadans voor de organisatie in te stellen. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen in dezelfde richting gaat, met duidelijke prioriteiten, in een constant ritme.

Het oorspronkelijke concept van OKR kwam van Intel en verspreidde zich naar andere bedrijven in Silicon Valley. Google adopteerde OKR in 1999, tijdens het eerste jaar. Het ondersteunde de groei van Google van 40 werknemers naar meer dan 140.000 vandaag.

De fundering van OKR’s

John Doerr is een van de meest succesvolle durfkapitalisten aller tijden. Hij begon zijn carrière bij Intel en ging daarna investeren in bedrijven als Google en Amazon. Doerr, die Google introduceerde bij OKR, heeft een formule voor het stellen van doelen:

I will ____________________ as measured by _______________________

Doerr’s Goal Formula
OKR Score

OKR is het eenvoudigst uit te leggen door de formule van Doerr te gebruiken: OKR heeft twee componenten, de doelstelling (Objective) en de belangrijkste resultaten (Key Results).

Objectives zijn uitspraken die inspireren en richting geven. Objectives moeten kort, inspirerend en boeiend zijn. Een doelstelling moet het team motiveren en uitdagen.

Key Results zijn een reeks meetbare waarden die uw voortgang in de richting van de doelstelling meten. Voor elke doelstelling moet u een set van 2 tot 5 belangrijke resultaten hebben. Meer dan dat en niemand zal ze onthouden.

Het ritme

Strategie en tactiek hebben verschillende natuurlijke tempo’s, aangezien de laatste de neiging heeft veel sneller te veranderen.

Om dit op te lossen hanteert OKR verschillende ritmes:

  • Een strategisch ritme met OKR’s van hoog niveau voor de langere termijn voor het bedrijf (meestal jaarlijks)
  • Een tactisch ritme met kortere termijn OKR’s voor de teams (meestal per kwartaal)
  • Een operationeel ritme voor het volgen van resultaten en initiatieven (meestal wekelijks)

Operational heartbeat

Bij CareerTracker werken aan de hand van het onderstaande ritme.

Het houdt ons scherp en met de juiste focus.

Operational heartbeat

Waarom niet gewoon even luisteren naar de man zelf?

Zelf CareerTracker ervaren?