Geluk kun je leren

Geluk is een vaardigheid die je kunt leren

geplaatst in: Nieuws | 1

Tijdens de vakantie nogmaals de documentaire over de Dalai Lama en Desmond Tutu gekeken. Een vriendschap die 2 bijzondere geesten bij elkaar brengt. De rust die beide mannen uitstralen is heerlijk om naar te kijken en naar te luisteren.

Ze hebben een gezamenlijk doel: laten zien hoe je geluk kan vinden in moeilijke tijden.


Door het meten van hersengolven bij mediterende en niet-mediterende personen wordt er in de documentaire een eenvoudig maar wel een ‘radicale’ conclusie getrokken.

Welzijn is een vaardigheid die je kunt leren. Het is een vaardigheid waardoor wij gelukkiger kunnen leven.

Dr. Richard Davidson

Is het mogelijk om blijvend geluk te vinden?

De sleutel tot levenslang geluk is de tijd nemen om regelmatig kleine aanpassingen te cultiveren. Het opnemen van gewoonten in je dagelijks leven, zoals het bijhouden van persoonlijke doelen, het beoefenen van vriendelijkheid, het koesteren van optimisme, leren vergeven, investeren in relaties, het vinden van flow-activiteiten, het vermijden van overdenken, genieten van de vreugden van het leven en het zich inzetten voor doelen kan geluk een permanente vaste waarde maken.

Wat beïnvloedt geluk het meest?

Onze genen zijn misschien wel wat geluk het meest beïnvloedt. Gedragsgenetici en psychologen schrijven ongeveer 50 procent van het geluk toe aan genetica, 10 procent aan levensomstandigheden en 40 procent aan persoonlijke keuzes. Zelfs als mensen niet met een goed vooruitzicht worden geboren, kan het een verschil maken om hun geluk regelmatig te verbeteren.

Mythes over geluk

Mensen willen vaak moeilijke emoties vermijden, dus grijpen ze naar snelle oplossingen zoals smakelijke lekkernijen of luxe aankopen. Dit zorgt slechts voor tijdelijk geluk. Maar alle hoop op geluk vestigen op mijlpalen zoals trouwen, roem verwerven of rijk worden, is ook misleidend. Blijvend geluk treedt op wanneer we investeren in zinvolle doelen, relaties en waarden en vaardigheden ontwikkelen.

Wat zijn de grootste mythes over geluk?

Mensen geloven vaak dat prestaties zoals huwelijk en rijkdom blijvend geluk zullen brengen, en negatieve ervaringen zoals echtscheiding of ziekte zullen onophoudelijk verdriet brengen. Maar uit onderzoek blijkt dat uitbarstingen van geluk of verdriet die verband houden met specifieke levensgebeurtenissen vrij kort zijn. Gedachten als “Ik zal gelukkig zijn als ik ga trouwen” of “Ik zal nooit herstellen van deze diagnose” blijken misvattingen te zijn.

Theorieën over geluk

Positieve psychologie is een denkrichting die zich toelegt op het begrijpen van wat mensen en gemeenschappen tot bloei brengt. Vijf overeengekomen factoren stimuleren het welzijn: positieve emotie, betrokkenheid, relaties, betekenis en prestatie. Naast die overkoepelende principes zijn er ook specifieke modellen en concepten ontstaan.

Kunnen mensen voorspellen wat hen gelukkig zal maken?

Mensen zijn verrassend slecht in het anticiperen op hun toekomstige geluk. Ze hebben de neiging om te overschatten hoe vreugdevol of verontrustend gebeurtenissen zullen zijn: een promotie zal geen eindeloze vervulling bieden en een breuk zal niet hopeloos tragisch zijn. Mensen herinneren zich ook ervaringen aan het begin, einde en intense of “piek” momenten, in plaats van door de ervaring als geheel.

Meer informatie over geluk: The Science of Happiness | Psychology Today